ZAPRLA SO SE VRATA 20. INTERNAUTICE

INT2015_SUNSET

Mednarodna razstava navtike, Internautica 2015, je v nedeljo, 10. maja, zaprla svoja vrata. V preteklih petih dnevih se je letošnjega navtičnega dogodka udeležilo več kot 15.000 obiskovalcev. Na razstavnih površinah je bilo moč videti programe in predstavitve okoli 150 razstavljavcev s 100 razstavljenimi plovili.

Letošnja, jubilejna dvajseta razstava navtike je obiskovalcem ponudila zanimiv in vsestransko oblikovan program. Otvoritveni dan, ki je potekal v sredo, 6. maja, je postregel z otvoritvijo »Zelene Avenije«, v sklopu projekta Zelena mobilnost in ekološko naravnanih projektov MARLISCO in DeFishGear. Prvi je usmerjen v analizo problematike morskih odpadkov v evropskih morjih in v krepitev družbene ozaveščenosti in soodgovornosti. Ogledati si bo mogoče informativno razstavo o morskih odpadkih, ki o problematiki obvešča in opozarja širšo javnost.

out4x

DeFishGear projekt pa ima za poglavitni cilj pripravo strategije za zmanjšanje količine morskih odpadkov v Jadranskem morju, ki jo bodo partnerji pripravili v sodelovanju s ključnimi interesnimi skupinami (ribiška industrija, raziskovalci, politiki, nevladne organizacije ter reciklažna industrija). Poseben poudarek v projektu je na dejavnostih, ki vključujejo ribiče.

MEDITERANUM, Zavod za revitalizacijo mediteranske kulture Piran je ponovno pripravil razstavo »Čarobni svet školjk«, društvo DOVES–FEE Slovenija pa je predstavilo dobitnike letošnjih Modrih Zastav.

Med predstavljenimi plovili prijavljenih razstavljavcev je bilo veliko novih zanimivosti in navtičnih premier, tako med jadrnicami kot med motornimi plovili, kar je nedvomno razveselilo mnoge ljubitelje navtike, ki so letos obiskali Internautico v prvih pravih poletnih dneh letošnjega leta.

Med najbolj obiskanimi plovili so bili Elan, Cranchi, Ferretti, Pershing, Absolute, Fairline, Jeanneau, Alfastreet, Itama, Riva, Zar, Lagoon, Beneteau, Janneau, Shipman, Lagoon, Neel, Frauscher.

elan2x

Elan je pripravil celovito predstavitev vseh plovil, ki se trenutno proizvajajo pod blagovno znamko Elan in Impression, kar pomeni, da je bilo mogoče videti in preizkusiti kar 12 plovil te pomembne slovenske in svetovne navtične blagovne znamke.

Spoznati je bilo mogoče evropsko premiero, jadrnico Azuree 33C, turškega proizvajalca Sirena Marine, jadransko premiero zmagovalca izbora European Power boat of the year 2015, Cranchi 43 Eco Trawler in jadransko premiero najnovejše karbonske jadrnice Shipman 59.

4x

Obiskovalci so si lahko ogledali nekaj res ekskluzivnih jaht najvišjega razreda kot so Pershing, Ferretti 960 Fly, Cranchi, Fairline, Absolute, Riva. Tudi Frauscher’s 747 MIRAGE AIR je bila ena od premiernih predstavitev letošnje Internautice.

Jubilejna, dvajseta INTERNAUTICA je bila vsebinsko naravnana tudi k predstavitvi inovativnih tehnologij prihodnosti, ki dvigujejo posameznikovo ekološko ozaveščenost in ga spodbujajo k uporabi energije iz obnovljivih virov ali hibridnih sistemov z zmanjšano porabo goriva in emisij. V okviru projekta Zelena Avenija 2015 so bila predstavljena zanimiva električna in hibridna vozila in seveda v prvi vrsti plovila ter navtična oprema te vrste.

vecer2x

8. maja 2015 se je na osrednjem prireditvenem prizorišču Internautice v Marini Portorož odvijal Večer razstavljavcev s podelitvijo priznanj za Jadransko plovilo leta 2015. Deset članska žirija je tudi letos izbirala Jadransko plovilo leta, na Večeru razstavljavcev pa so organizatorji razkrili zmagovalce. Za priznanja so tekmovala motorna plovila in jadrnice. Organizatorji so podelili tudi dve nagradi v posebnih kategorijah, in sicer naj Jadranski proizvod leta je plovilo Leidi 660, projekt ZSOS za Jadran pa je letošnji dobitnik nagrade za Jadranski navtični projekt leta.

INT2015_AIR_01-1

Mednarodna razstava navtike, Internautica je s svojo dvajsetletno tradicijo stičišče navtičnega turizma na Jadranu in se je že pred leti uvrstila v sam vrh evropskih navtičnih sejmov, kar med drugim potrjuje tudi najvišji, platinasti status članstva v IFBSO. Internautica si je z vstrajnimi prizadevanji za kakovost utrdila mesto osrednjega navtičnega dogodka v Sloveniji, na Jadranu ter v širšem območju srednje Evrope. In vendar Internautica ni le razstava sodobnih industrijskih trendov navtične industrije, ampak ima s svojo vsestransko odličnostjo, poslovno prodornostjo in elementi parcialnega turističnega proizvoda pomembno vlogo pri pozitivnih učinkih na gospodarstvo in spodbujanju konkurenčnosti regije oziroma trajnostnega regionalnega razvoja, v globalnem smislu, zato se, kot navaja Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor (Častni pokrovitelj mednarodne razstave navtike, Internautica) Internautica in slovenski turizem, že vrsto let odlično dopolnjujeta, in poudarja, da tovrstne prireditve pomenijo korak naprej za slovensko gospodarstvo, turizem in podjetništvo ter spodbudo za nove ideje naših najboljših inovatorjev s področja pomorstva.

sup2x

Letos je bila v okviru športnih dogodkov Internautice prvič organizirana SUP tekma, Internautica SUP Challenge 2015, ki šteje za SUP Pokal Slovenije. Tekmovanja, ki so potekala v soboto 9. maja preko celega dne, so bila organizirana v kategorijah Internautica Cup za tekmovalce ter Internautica Starboard Sprint za rekreativce in najmlajše.

Omeniti moramo še tradicionalno srečanje starodobnih plovil in vozil, ki je potekalo od 8. do 10. maja v Piranskem zalivu ter množico različnih aktivnosti, posvečenih celovitemu ohranjanju našega okolja.

not2x

Obiskovalci so pohvalili pestro ponudbo navtične opreme, športnih oblačil in pripomočkov za preživljanje prostega časa na morju ter številne vznemirljive družabne dogodke.